Radyatör-Petek

Radyatör-petek nedir?

Isıtılacak alanın uygun yerinde bulunan geniş yüzeyli tesisat elemanıdır.

Radyatör (petek) seçiminde maksimum ısı verimliliği sağlamak için doğru tercihler yapılmalıdır. Bu seçimlerin birbirine göre belirli üstünlükleri ve zayıflıkları vardır.

Yapınızın ısı yalıtımı, güneşe karşı konumu, bulunduğunuz bölgenin iklimi, yapınızın büyüklüğü gibi birçok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Petek konulacak alanlarınızın büyüklüğü peteğin büyüklüğü ile de doğrudan ilgili olmaktadır.

Çalışma mantığı nedir?

Kazan dairesinde veya kombinin konulduğu mahalde ısıtılan su radyatörlerde ısısını ortama verir. Gidiş ile dönüş suyu arasındaki fark 20°C civarındadır. Dönen su sıcaklığı, giden sıcak suya göre ortalama 20°C daha azdır.Yaklaşık olarak bu 20°C’lik farkı radyatörlerden hava akımı sayesinde ortama kazandırılır.

Kaç çeşit radyatör vardır? Neye göre sınıflandırılır?

Radyatörler metalin cinsine göre 4 ana başlıkta sınıflandırılır.

1-Döküm radyatörler,

2-Çelik radyatörler,

3-Alüminyum radyatörler,

4-Panel radyatörler.

Radyatör montajı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

 Radyatörler pencere altındaki duvara montajlanmalıdır. Pencere tam boy cam bir pencere ise en yakın konuma montajlanmalıdır.

Radyatörler neden daha çok pencere önlerine konur?

Bir mahaldeki ısı kaybının en çok yaşandığı alan kapı ve pencerelerdir. Bu alandaki ısı kaybını en aza indirgemek için pencere önleri en uygun alandır.

Radyatörlerin verimli çalışabilmesi için nelere dikkat etmek gerekir?

a)Radyatörlerin duvar ile arasında 5 cm ve yer ile arasında 8 cm mesafe olmalıdır. Bu şekilde bulunduğu mahal havası radyatör yüzeyinden ısıyı iyi bir şekilde alır ve verim artar.

b)Radyatörlerin verimli çalışabilmesinin bir diğer yolu da önünü kesecek şekilde mobilya konmamalıdır. Önüne koltuk takımı çekilen radyatör odayı %35 daha az ısıtacaktır. Pencereden sarkan perde radyatörün önüne gelmemelidir.

radyatorler
Radyator-Petek